قسمت اول
برای ساختن یک فیلم خوب به سه چیز نیاز دارید: فیلمنامه، فیلمنامه و فیلمنامه (آلفرد هیچکاک).
پارادایم اصلی در فیلمنامه نویسی یا نگارش فیلمنامه در پارادایم اصلی، کارگاهی فوق العاده برای نوشتن فیلمنامه بلند سینمایی است که طی همکاری مشترک خانه هنرمندان ایران و نون و قلم برای علاقه مندان فیلمنامه نویسی برگزار می شود.
ویدئوی اول معرفی کارگاه جذاب پارادایم اصلی در فیلمنامه نویسی را در انتهای پست ببینید.
پارادایم اصلی در فیلمنامه نویسی چیست؟
پارادایم اصلی همان الگویی است که برای اولین بار توسط سید فیلد در دهه هشتاد تبیین شد اما اکنون پارادایم اصلی با الگویی که سید فیلد برای اولین بار تبیین کرد تفاوتهای اساسی دارد. پیشینه پارادایم اصلی به دهه سی و چهل سینمای هالیوود و اروپا باز می گردد.
هالیوود همیشه این هوشمندی را داشته که الگوهای به روز و هنری سینمای کشورهای دیگر از جمله فیلمهای کامراشپیل و بعد تر اکسپرسیونیسم آلمان، موج نوی فرانسه، موج نوی انگلستان، سینمای نووی آمریکای لاتین، و سایر الگوهای پراکنده جریانهای نوگرای سینمای جهان را جذب، شاخصه های درام و شخصیت پردازی آنها را از آن خود و بالاخره همه را در خودش حل کند تا پارادایم اصلی را زنده و به روز نگه دارد.
به همین دلیل است که طیف تولیدات سالانه سینمای هالیوود، از کارهای ضد جریان مثل باردو و شاتر ایلند تا اکشنها و ملودرامهای معمولی را در بر می گیرد. و دقیقا به همین خاطر هالیوود برای همه گونه مخاطب و طیف سلیقه فیلم دارد و هیچ سینمایی در جهان نمی تواند با آن رقابت کند. و باز به همین دلیل هالیوود مقصد اکثریت قریب به اتفاق سینمای گران بزرگ جهان است.
پس پارادایم اصلی در فیلمنامه نویسی یک الگوی ترکیبی از متد کلاسیک فیلمنامه نویسی و سایر الگوهای آرتیستی و خلاقانه سینماست. دقیقا همان کاری که هالیوود انجام می دهد.
سید فیلد مهمترین تئوریسین زنده فیلمنامه نویسی معتقداست فیلمنامه نویس حرفه ای برای گذران زندگی از راه نوشتن، چاره ای جز تسلط بر پارادایم اصلی فیلمنامه نویسی ندارد.
فیلمنامه نویسی در پارادایم اصلی
یکی از مهمترین نقاط ضعف سینمای ما، فیلمنامه است. اگر فیلمنامه خوبی داشته باشید، یقین بدانید با یک کارگردانی حتی متوسط فیلم خوبی تولید خواهد شد، برای آن تهیه کننده یا سرمایه گذار می یابید، اگر هم خودتان قصد تولید دارید، باز هم اولین قدم و تنها راه موجود برای ساختن یک فیلم خوب را برداشته اید.
چرا پارادایم اصلی در فیلمنامه نویسی اهمیت فراوان دارد؟
توان سینمای هالیوود به تنهایی از توان تمامی کشورهای صاحب صنعت سینما بیشتر است. به همین دلیل کشورهای صاحب سینما به فیلمسازان خود انواع کمکها را ارائه می کنند تا با سینمایی مقابله کنند که یک سنت هم به به سینماگرانش سوبسید نمی دهد. و البته نقطه قوت سینمای هالیوود و نقطه عزیمت این موفقیت شگرف، فیلمنامه است. آنها سالهاست که به “پارادایم اصلی” فیلمنامه رسیده اند و با هوشمندی از مولفه های موفق تمامی جریانهای نوین فیلمنامه نویسی برای ارتقاء “پارادایم اصلی” بهره می برند.
شرح درس این دوره با استخراج دلایل کاربردی و آکادمیک موفقیت فیلمنامه های هالیوودی که هر دو مولفه های هنری و تجاری را توامان دارند، تهیه شده است.
روش: دانشجویان شرکت کننده در این دوره با یک ایده اولیه در اولین جلسه حاضر می شوند. سپس در طول ترم، ایده های خود را به طرح و سپس به تریتمنت (خلاصه سکانس) فیلمنامه بلند سینمایی تبدیل می کنند.
من علی شاه محمدی، با سابقه سالها نگارش، تدریس، سوپروایزری و مشاوره فیلمنامه، آماده ام تا به شرکت کنندگان علاقه مند، یکبار برای همیشه نگارش استاندارد و حرفه ای فیلمنامه سینمایی برای ورود به بازارهای حرفه ای را آموزش دهم.
من سالها فیلمنامه نوشته ام و در بهترین دانشگاههای اروپا؛ دانشگاه سنت لوکاس (بروکسل)، دانشگاه فیلم و تئاتر (بوداپست) و دانشگاه تکنولوژی و علوم انسانی لوزافونا (لیسبون) درام و کارگردانی فیلم خوانده ام.
در کشورهای هلند، بلژیک، مجارستان، پرتغال و ایران فیلم ساخته ام و در چندین جشنواره فیلم و فیلمنامه داور بوده ام، طراح و مدیر کارگاههای آموزشی چندین جشنواره بین المللی بوده ام و به خوبی با طراحی دوره های اموزشی، راهبری دانشجویان و هدایت آنان به سمت یک متن حرفه ای آشنا هستم.
تعداد جلسات: 12 جلسه
نحوه برگزاری: هر دو شکل حضوری و آنلاین
سر فصلهای دوره:
جلسه اول: موضوع، مضمون، تگ لاین، لاگ لاین
جلسه دوم: خلق شخصیت دراماتیک، ساختار دراماتیک
جلسه سوم: طراحی داستان، کارکرد سکانس و پرده در طراحی داستان
جلسه چهارم: طراحی پرده های فیلمنامه، آغاز داستان، میانه داستان، پایان داستان
جلسه پنجم: دو حادثه، دو نقطه عطف
جلسه ششم: طراحی پرده دوم فیلمنامه خلاقانه و سخت ترین بخش داستان، تغییر موقعیت دراماتیک، تغییر شخصیت دراماتیک، ایجاد خط دراماتیک در فیلمنامه
جلسه هفتم: نگارش طرح چهار صفحه ای
جلسه هشتم: طراحی پرده آخر و پایان بندی
جلسه نهم: نگارش طرح هشت صفحه ای
جلسه دهم: نگارش تریتمنت
جلسات یازدهم و دوازدهم: بررسی و رفع اشکال آثار دانشجویان
ویدئوی اول معرفی کارگاه نگارش فیلمنامه در پارادایم اصلی: